Széles Zita Fehérgyarmaton született, az általános iskolát viszont már Dunakeszin kezdte, de a szíve vissza-visszahúzta szülőföldjére. A nyíregyházi színház bűvkörébe színművészeti főiskolásként került, amikor megnézte a Szász János rendezte Ványa bácsit. Olyannyira magával ragadta az előadás, hogy ezt követően többször látta, a budapesti Katona József Színház Kamrájában is. Innen eredeztethető titkolt álma, hogy a nyíregyházi társulat tagja legyen. Az álmok sokszor válnak valóra: a diploma után egy évvel, 2001-ben Tasnádi Csaba igazgató szerződtette, s a már felújított színházépületben kezdte itteni pályáját. Az idén húszesztendős jubileumát, társulati tagságát ünnepelheti a Móricz Zsigmond Színház kedvelt művésze.

Jó néhány, számára kedves szerepet alakított az elmúlt húsz évadban, sok hozzá közel álló, számára és a nézőknek is fontos előadás született az évek során. Nagyon emlékezetes az első bemutatkozása Menyasszonyként a Vérnászban, Forgács Péter rendezésében, akivel sokat dolgozott Nyíregyházán. A Vízkereszt vagy amit akartok pedig azért nevezetes, mert az ebben nyújtott alakításáért kapta meg a „Legjobb 30 éven aluli színésznő” elismerést a POSZT-on. Az évek során Domján Edit-díjjal is elismerték művészetét.

Az utóbbi években a Castel Felicében a sokat vívódó Hölgyet formálta meg, az Illatszertár Balázs kisasszonyaként és A Rózsák háborúja ügyvédnőjeként is emlékezhetünk rá, a Mesél a bécsi erdő című előadásban Valériaként (képünkön), míg A kripliben Eileenként alkotott maradandót.   

„Fontosnak tartom, hogy az ember tartalmasan szórakoztassa a nézőket, színészként a legnagyobb jutalom az a szeretet, amit tőlük kaphatunk. Ha egy előadás kedves számomra, az azért is van, mert szeretet és taps volt jutalma a nézőtérről.” – fogalmazott egy interjúban Széles Zita.

A Többszemközt című beszélgetős esteken Kováts Dénes élő mélyinterjúi részesei lehetnek az érdeklődők, melyek során a házigazda érdekes és érdemes vendégeket faggat életükről, munkásságukról, nem kerülve ki a nehéz és a humoros helyzeteket, az életpálya csúcsait és mélységeit sem. Így lesz ez október 12-én is, amikor Széles Zitát kérdezi szerepeiről, a színpadi- és színészlét örömeiről és nehézségeiről, anyaságról és a színház varázsáról.