Minden évadkezdés szép és lendülettel teli. De az afölötti öröm, hogy újra viszontláthatjuk egymást és a közönséget, talán még soha nem volt ilyen nagy, mint ebben a furcsa, nehéz esztendőben. 

A Szolnoki Szigligeti Színház már augusztusban, az évadnyitó társulati ülés előtt elkezdett játszani. Bérleten kívül négy alkalommal a Nyitott ablak című előadást láthatták a nézők Balázs Péter rendezésében. Ennek a produkciónak március hatodikán volt a bemutatója, de a járvány okozta veszélyhelyzet kihirdetése miatt csupán háromszor kerülhetett színpadra, ezért szerettünk volna lehetőséget nyújtani a közönségnek, hogy megnézhesse, mielőtt az új bérletes program elindul. A Mátyás király juhásza című gyermekelőadást pedig három alkalommal tűztük a nyár utolsó hónapjában műsorra. Örömmel konstatáltuk, hogy az érdeklődés színházunk iránt a megváltozott körülmények dacára is töretlen, a nézők a legnagyobb hőségben, maszkot viselve ugyanolyan lelkesen tapsoltak, mint a boldog békeidőkben.

Az évadnyitó társulati ülés bizakodó és derűs hangulatban zajlott. A színház felkészült a koronavírus-járvány második hullámára – szögezte le Balázs Péter igazgató úr az Aba-Novák Agórában. A társulat idén még a kulturális központban tartja meg öt nagyszínpadi bemutatóját, mert korábban nem látható okok miatt csúszik a színház épületének felújítása. 
Az előadások megtartásának feltétele, hogy a nézők maszkban ülhetnek be a nézőtérre és úgy ők, mint a társulat tagjai körültekintően betartják a járvány terjedésének elkerülése érdekében hozott új szabályokat. Az elkövetkezendő évadra öt nagyszínpadi bemutatóval készül a színház – mondta Balázs Péter.

 Az öt nagyszínpadi előadás első darabja Málnay Levente rendezésében a Kaviár és lencse című vígjáték lesz, a második a Kőműves Kelemen című rockballada, melyet Radó Denise állít színpadra. Ezt Csiszár Imre vendégrendezésében Szabó Magda Régimódi története követi majd. Negyedikként az Egy csók és más semmi című zenés darabot mutatják be, amelyet Molnár László rendez. Az évadot a Déryné, ifjasszony című színjáték zárja, Herczeg Ferenc ritkán játszott művét Balázs Péter állítja majd színpadra.

A Szín-Mű-Helyben augusztus 29-én, ősbemutatóval kezdődik az idei évad, a Mindszentyeia című monodrámában a bíborost maga az író, Széles Tamás színművész játssza. A második a Bakaruhában című színdarab lesz, melyet két egyfelvonásos vígjáték követ. Végül egy mesedarabot láthatnak a gyerekek a Szín-Mű-Hely-ben – sorolta Balázs Péter. Hozzátette, idén is tervezünk szilveszteri gálaműsort és az Ádámok és Évák ünnepét is megtartjuk, amennyiben a körülmények megengedik.

Az igazgató bemutatta a társulat új tagjait és az idei évad vendégművészeit is.

Az eseményen részt vett Szalay Ferenc polgármester, aki szerint a város mindent elkövet a második hullám féken tartása érdekében. Már most több intézkedést hoztak a kockázat csökkentésére, ilyen például a tömegrendezvények lemondása. A polgármester a maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet, majd beszélt arról is, hogy a járvány miatt az önkormányzati fenntartású intézményekben sem bércsökkentés, sem státuszmegszüntetés nem volt.

A színház költségvetése rendben van. Az állammal már megkötöttük a megállapodásokat, a színház működéséhez ötven-ötven százalékban járul hozzá a város és az állam. A színházépület renoválásának többletköltségét sikerült elfogadtatnunk, ez azt jelenti, hogy 1 milliárd 134 millió forinttal több jut erre a célra. Ez így már egy teljes körű, mindenre kiterjedő felújítás lesz, ez okoz csúszást a munkálatokban – jelentette ki Szalay Ferenc.

Az évadnyitó társulati ülés után azonnal megkezdődtek a két első bemutató olvasópróbái. Málnay Levente vezetésével a társulat népesebb csoportja a Kaviár és lencse című előadásra készül, Valcz Péter rendező irányításával pedig a Bakaruhában című produkciót próbálják a színművészek. 

Forrás: szigligeti-szinhaz.hu