A darab Thomas Vinterberg, Mogens Rukosv és Bo Hansen Dogma-filmje alapján készült Hamvai Kornél fordításában.

A Születésnap, mint a címe is mutatja, egy születésnapi ünnepségen játszódik, egy legfelső-középosztálybeli család feje ünnepli és ünnepelteti magát – illetve ünnepeltetné, ha...

Ha volna mit ünnepelni az eseményen, hogy X évvel ezelőtt megszületett a későbbi családfő; aztán felcseperedett, meggazdagodott, családot alapított, gyermekeket nemzett, majd utóbbiakat – nekem nősz nagyra, szentem – molesztálta. És ha a gyerekek egyike nem éppen ezt az alkalmat választaná, hogy kipakoljon.

A Születésnap eseménysora, a lelki élveboncolásba fulladó ünnep leírása mintha ezt a tételt igyekezne bizonyítani: ahogy a látszatra felhőtlen polgári jólétben miszerint boldogságban tapicskoló család ünnepségéből egymásra acsargó félőrültek – vagy tán egészen azok – haláltánca lesz, megcsodálhatjuk civilizációnk, társadalmi rendszerünk, erkölcsre és józan észre építő világunk teljes és visszavonhatatlan – és, ami talán a legfőbb: megérdemelt – pusztulását.

Pelsőczy Réka rendező a készülő előadásról:

"Sokszor azok az emberek bántanak minket, élnek vissza a hatalmukkal, akiket szeretünk, akiknek sokat köszönhetünk. Gyerekek vagyunk, de nem csak a családunkban, hanem abban a demokráciában is, amiben élünk. Nem nőttünk fel. Gyerekként kezelnek minket, de ami még rosszabb, mi is gyereknek gondoljuk magunkat. Hagyjuk, hogy a nálunk erősebb, hangosabb mondja meg kik vagyunk, mit csináljunk és hol a helyünk. A felnőttség azt jelenti, hogy az ember a saját lábára áll. Kimond dolgokat, képviseli a határait, és cselekszik. Ez felelősséggel jár. És nem csak jogokkal, de kötelességekkel is. Meg kell szólalni. Ki kell állni magunkért. Csak az tud felelősséget vállalni, aki tudja a jogait és él is velük. Könnyű ezt mondani, de minden személyes történet, hihetetlenül bonyolult, és minden kiállás nehéz.

És fontos, hogy miután megöltük apáinkat, legyen tudásunk, célunk, és saját mondanivalónk, amivel a helyükbe lépünk. Nekem erről szól a Születésnap. A főbb szerepeket a budaörsi társulat adja: Chován Gábor, Böröndi Bence, Bohoczki Sára, Ilyés Róbert, Takács Katalin, Páder Petra és Bregyán Péter, valamint bemutatkoznak az eddig vendégként játszó új tagok is: Nagy Katica és Szőts Orsi. Mellettük vendégként Mertz Tibor, Miklós Marcell és Kocsó Gábor lesz látható, továbbá két főiskolai hallgató: Fröhlich Kristóf és Samudovszky Adrián. Alkotótársaik Vörös Róbert dramaturg, Tihanyi Ildikó díszlet-, Keszei Bori jelmez-, Bodor Johanna mozgás- és Kehi Richárd világítástervező valamint Bercsényi Péter zenei vezető.

A bemutatót a tervek szerint 2020. szeptember 26-án tartják a Budaörsi Latinovits Színházban.

Forrás: latinovitsszinhaz.eu