Nagyon erőteljes és feltöltő, tükröt tartó, utat mutató, élményekben gazdag kiegészítő programokon, előadásokon vagyunk túl IV. Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztiválunk első két napja során. A művészet, a színház gyógyító ereje harmadik, zárónapunkat is átjárta.

Kora délután egy nagyon komoly és sajnos napjainkban aktualitását élő témát, a családon belüli erőszakot dolgozta fel az Orlai Produkciós Iroda: Apád előtt ne vetkőzz előadása. A Tasnádi István rendezésében színpadra állított és Péterfy Bori, valamint Pataki Ferenc főszerepében látható darabot egy, a művészekkel és nézőkkel közös feldolgozó beszélgetés követett, melyet Kardos Klára klinikai szakpszichológus és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember vezetett. „Az előadás reálisan dolgozza fel a témát, semmi torzítás nincs benne.” – avatta be a szomorú igazságba a nézőket, Kardos Klára, aki igazságügyi szakértőként számos hasonló esettel találkozott már. „Péterfy-Novák Éva hét interjúból írta meg ezt a darabot. Minden igaz, semmi mese nem volt benne, ezek sajnos mind megtörténtek.” – tette hozzá Péterfy Bori. Pataki Ferenc úgy vélekedett: a darabban végigkövethető, hogy mitől válik ilyenné egy férfi. Bár az előadás lényeges része a világítástechnika, ami a korai időpont miatt nem volt része a darabnak, nézőink és stúdióbeszélgetést vezetőink is nehezen tudtak megszólalni a kilencven perc után.

Az ifjaknak szóló Érzékenyítőcske programunkon belül ma két kisfilmet mutattunk be Színházunk előcsarnokában a kiközösítés és elfogadás témájában, illetve Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál rendezésében. Főszerepben a SzínHázVilág táborunk első turnusának tehetséges ifjai voltak láthatóak. A Gyurkovics Tibor Rád nem lehet számítani és Hegedű az osztályban novellákat feldolgozó bemutató után a szereplőkkel és táborozóinkkal közösen dolgozták fel Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakemberrel ezt a komoly és fontos témát, amely sajnos mindennapjaink részévé vált. A forgatás előtt közösen olvasták el a műveket, amely során volt, aki önként jelentkezett egy-egy szerepre, hiszen – ahogy ők fogalmaztak – megtalálták bennük és a karakterekben rejlő hasonlóságot, összhangot, de azt is hozzátették: fontos a példamutató magatartás, hiszen így együttes erővel tudnak az elfogadás, befogadás útjára lépni. Abban is egyetértettek, hogy egy kiközösítés nem tud felülírni egy barátságot, és lehet, hogy nem tud úgy focizni az a társunk, vagy más a testalkata, mint a többieknek, de a barátunk, ami többet ér mindennél. „Ezzel megnyitottunk egy lehetőséget, nem csak magunk, de a gyerekek számára is, akik lehet, ebből merítenek majd ihletet, forgatnak kisfilmet vagy írnak forgatókönyvet. Nagyon jó volt, hogy a gyerekek ennyire nyitottan álltak az egész munkafolyamathoz, ügyesek voltak. Köszönöm szépen mindenkinek a munkát!” – szólt a közreműködőkhöz a rendező, Oberfrank Pál, Színházunk igazgatója.

Közvetlenül bemutatónk után adtuk át ünnepélyes keretek között a pénteki segítségnyújtás, egymás segítése témakörben létrejövő aszfaltrajzverseny győzteseinek és különdíjasainak az oklevelet és ajándékcsomagot. „Elég nehéz feladat volt, hiszen a kinti kockákból összerakott aszfalton nehéz rajzolni, de nagyon ügyesen megoldottátok, megtaláltátok a formákat, amik jól mutatnak és szép rajzok, gondolatok születtek!” – szólt a résztvevőkhöz az egyik zsűritag, Főző Ditta kreatív munkatárs. A zsűri – Oberfrank Pál, Színházunk igazgatója, Főző Ditta kreatív munkatárs, Gacsal Márta veszprémi tanítónő - döntése alapján Csepely-Szücs Ábris az első, Kozma Anna a második, Takács Hanna pedig a harmadik helyezést érte el, míg Csepely Szófia és Hegedűs Alexandra különdíjat vihettek haza. Gratulálunk a szép eredményekhez, gyönyörű rajzokhoz Mindenkinek!
Tóth Károly HR-szakember és kerekes székes táncművészt már Társulatunk barátjaként és Érzékenyítő programjaink állandó tagjaként köszönthettünk ismét Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztiválunkon. Karcsi idén önálló, MÁS-kép-TÁNc? című kortárs tánc előadását láthatták nézőink. „A székem a korlátaimat, a kalapom pedig a szabadságot, a művészetet jelképezik, melyek között őrlődöm, vacillálok táncom során. Ha a korlátaimhoz ragasztom az életem, nem haladok sehova, mi lesz belőlem akkor? Én a tudat szabadságát gondolom fontosabbnak, ezért a kalap után megyek.” – avatta be a közönséget művészete mögött meghúzódó alapgondolataiba. A különleges és lelket építő táncot tavalyi Carpe Diem! táborosaink láthattak először, akikkel közösen eltöltött élménydús, vidám napra így emlékezett vissza: „Örülök, hogy táncommal ennyi minden újat tudtam adni a gyerekeknek. A szemükben lévő ragyogás mindennél többet jelentett számomra.” A 15 éve táncoló, egyetemet végzett, és folyamatosan dolgozó, úton lévő táncművész, mivel ellátásra szorul a mindennapjai során, Facebookon indított el egy önkéntes programot, ahonnan napi három önkéntest toboroz, ezzel is igyekezve érzékenyíteni és „oktatni” az embereket. Bár elmondása szerint most nyáron ő is igyekszik pihenni, kikapcsolni, de folyamatosan bővül a naptárja, hiszen nemrég egy kisfilm forgatáson volt, szeptemberben Németországba utazik egy szerep kedvéért, de novemberben is készül egy Egyesülettel tánc előadásra. Tóth Károly azt vallja, „nyitott szívvel, bízva Istenben lépek bele a következő pillanatba, és álmaimat megvalósítva, félelem helyett, az életemet vállalom”.

IV. Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztiválunkat az Orlai Produkciós Iroda: Egy apró kérés című barátságról és szeretetről szóló vígjátékával zártuk. A művészek – Járó Zsuzsa, Szávai Viktória, Debreczeny Csaba és Mészáros Máté – mind elmondták, mielőtt elolvasták a darabot, egyikük sem foglalkozott nagyon annak témájával a saját életükben és mindegyikőjüket mélyen elgondolkodtatta, vajon ők mit csinálnának hasonló helyzetben. A beszélgetés során, melyet a három napunk során segítségünkre lévő szakértőnk, Kardos Klára klinikai szakpszichológus és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember vezetett, az is kiderült, hogy bár nagyon komoly kérdéseket vet fel a darab, a művészek mind úgy gondolják, hogy ezt csakis egy könnyedebb vígjáték formájában lehet színpadra vinni, hisz a drámaiság miatt elveszne az egész lényege.

Köszönjük, hogy velünk tartottak IV. Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztiválunkon! Köszönjük a Fagyöngy Egyesületnek, hogy mind a három nap prevenciós előadásokkal és szűrővizsgálati lehetőséggel várták az érdeklődőket, felhívva a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára! Köszönjük a közreműködőknek, a művészeknek, akik részt vettek feldolgozó beszélgetéseink során, így adva teret a gondolatoknak, érzéseknek, melyek egy-egy előadás után az emberben motoszkálnak és így segítve megérteni jobban a darabok mögött húzódó történeteket, cselekvéseket!

Érzékenyítés színházzal, a színház gyógyító erejének bizonyítása. Tükröt tart, irányt mutat, segít! Ez a Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztivál! Találkozzunk jövőre az V. Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztiválunk alkalmával!

Vigyázzunk, figyeljünk egymásra és magunkra! Várjuk Önöket a Veszprémi Petőfi Színházban is a színház gyógyító, feltöltő erejével!

A Veszprémi Petőfi Színház minden helyzetben közösségben a közönséggel!

IV. Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztiválunk három lélekemelő napja a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával valósulhatott meg.

Forrás: petofiszinhaz.hu