2021. máj. 20., csütörtök

A nyári kulturális szezonban világsztárok és magyar zenei csillagok lépnek fel az UNESCO világörökség részeként számon tartott helyen. Érkezik Robben Ford, Bill Evans, Stanley Clarke, David Friedman, Presser Gábor, Charlie, Kovács Kati, Rúzsa Magdi, Bogányi Gergely. Látható a Bánk bán, a Carmina Burana, valamint az István, a király. Összesen harminc produkciót kínálnak a nézőknek szeptember elejéig. Teljes program, online műsorfüzet itt.

Online műsorfüzet itt.

Szöveges, összefoglaló ajánló:

A Bagossy Brothers Company nyitó koncertje után - melyre minden jegy elkelt - június 4-én a Recirquel társulat My Land című darabja látható játszóhelyen. Ezt az előadást az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választották meg 2018-ban. A díjnyertes My Land ötvözi a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet, s az emberiség gyökereinek keresésére indul, az ember és az anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg.

Másnap, június 5-én a humor nagyágyúja, Hadházi László szórakoztatja a közönséget.

A magyar zenei legendák sorát Charlie koncertje nyitja meg június 6-án a barlangszínházban. Életműve, slágerré vált dalai a hazai rock ikonjai közé emelték az énekest.

A Bánk bán című operát tekintheti meg a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében a fertőrákosi barlangszínházban június 12-én a Coopera produkciójaként. Tavaly volt 200 éve, hogy 1820 őszén megjelent a Bánk bán nyomtatásban: Katona József úgy döntött, hogy saját maga adja ki a művét, amely egy pályázatra készült. A darabot azonban csak Katona halála után, 1833-ban adták elő. A Nemzeti Színházban 1839-ben mutatták be, és ezután vált hamarosan a magyar színpadok meghatározó darabjává. Vidnyánszky Attila nem először rendezi meg a művet, amelyről azt tartja: lendületes, dinamikus és száguldó, akár egy Verdi-opera.

Ugyancsak a komolyzene kedvelőit célozza meg a Győri Filharmonikusok sorozata a Kékfrankos bérlettel. Ők június 13-án Carl Orff Carmina Burana című művével indítják a sorozatukat. Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvan tagból álló szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A soproni Liszt Ferenc pedagóguskórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és a Sonitus Scarbantiae női kar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Operaénekesek is fellépnek velük, a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz.

A bérletben látható még a Győri Filharmonikus Zenekar „A tribute to John Williams” című koncertje augusztus 7-én. Ezen a hangversenyen felcsendülnek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, az Egy gésa emlékiratai, a Harry Potter, az E.T. és az Indiana Jones című filmek dalai. Ősszel, szeptember 4-én Bogányi Gergely és a csodazongorája érkezik majd Fertőrákosra a győriekkel együtt.

A Sopron Classic keretében a soproni szimfonikusok június 27-től szeptember 5-ig összesen nyolc alkalommal lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban délutánonként. A Dohnányi bérlet hangversenyein a zenészek tisztelegnek a vonósnégyes műfaját megteremtő zeneszerző-legenda, Joseph Haydn előtt, aki kötődik a városhoz és a térséghez, hiszen amikor az Esterházy-kastélyban szolgált, élt a településen, és sokat járt a környéken. Alkotásai közül többet játszanak most is az Ötórai hangolók zenészei, akik több Haydn-fesztiválon felléptek már. Mindemellett Vivaldi, Borogyin, Ravel, Mendelssohn, Schubert és Mozart művei szólalnak meg ezeken a hangversenyeken.

Az elmúlt esztendei nagy siker után újra meghívták a Nikola Tesla – Végtelen energia című musicalt. A produkció június 19-én kétszer tekinthető meg. A tánc műfajában is tartanak bemutatót Farinelli címmel június 26-án a Sopron Balett és a St.Pölten-i Europaballett koprodukciójában.

A fertőrákosi barlangszínházba érkeznek a harmadik SopronDrum világsztárjai július 15-e és 18-a között. A nemzetközi ütősfesztivál idén Miles Davis előtt tiszteleg. Igazi kuriózum, hogy július 16-án Robben Ford ikonikus blues- és jazzgitáros, énekes, valamint Bill Evans szaxofonos közös koncertet ad. Korábban mindkettőjük játszott Miles Davis zenekarában. Követik a műfaj géniuszának szellemiségét, őrzik zenei örökségét, közös lemezt is készítettek nemrég. A Miles, blues és azon túl című koncertjük a SopronDrum nagy zenei élményét ígéri.

Másnap, azaz július 17-én a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke basszusgitáros és zenekara lép fel a barlangszínházban. Stanley Clarke a világ egyik legismertebb akusztikus és elektromos basszusgitárosa, előadóművész, zeneszerző, karmester, rendező, producer. A dzsessz és a fúziós muzsika igazi úttörője. Különösen híres vad, elsöprő játékáról, fellépései remek hangulatot árasztanak. Számos film, köztük a Boyz N The Hood és Az 57-es utas zenéjének szerzője. Megközelítőleg 70 tévé- és játékfilmhez írt kísérőzenét. Miles Davis jó barátja volt, s nagyon büszke arra, hogy megkaphatta a Miles Davis-díjat. 

A SopronDrum ütőhangszeres csillaga, oktatója és ezen a napon fellépője David Friedman lesz. Nemzetközileg elismert vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző és jazzpedagógus. Olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter és Yoko Ono. A fesztivált július 18-án a SONUS ütőegyüttes és a X. Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló- és Duóverseny győzteseinek a fellépése zárja. Mindemellett az esemény fontos küldetéseként világsztároktól, mesterdobosoktól, ütőhangszeres nagyágyúktól  leshetik el a fortélyokat a fiatal generáció tagjai ezekben a napokban. A dzsessztől a rockon, popon át a komolyzenéig széles műfaji skálát ölelnek fel Wolfgang Haffner, David Friedman, Rob Knopper és Szendőfi Péter mesterkurzusai.

A hónap végén a barlangszínházban két magyar zenei legenda lép fel a barlangszínházban. Kovács Kati Symphonic live című életműkoncertje július 30-án szerepel a műsoron.

Őt követi július 31-én Presser Gábor Dalok régről és nemrégről című produkciója. Az est különlegessége, hogy  színpadra lépnek A padlás soproni előadásának szereplői. A nézői érdeklődés pedig már most akkora, hogy minden jegy elkelt az eseményre.

A fiatalok kedvence, a Honeybeast augusztus 6-án tart nagy barlangszínházi bulit.

A tavalyi kirobbanó, katarzist hozó siker után közkívánatra augusztus 14-én kétszer is láthatják újra a nézők az István, a király című rockopera koncertszerű keresztmetszetét a fertőrákosi barlangszínházban. Szörényi Levente és Bródy János ikonikus műve a magyar kultúra fontos mérföldköve. Most Feke Pál és barátai – öt zenész és hat szólista – idézik meg az örökzöld dalokat. A rendkívül látványos, modern hangzásvilágú és nagyszabású produkció a legnépszerűbb énekes–színészekkel, rockzenekarral, animációs látványvilággal, a ma elérhető legprofesszionálisabb világítástechnikával kerül színpadra.

Párizsi éjszakák címmel augusztus 21-én lép fel a játszóhelyen két magyar származású francia sztárénekes, Stéphanie Schlesser és Laurent Ban. Őket az elmúlt szezonban a Mesés musicalekben már láthatta együtt a közönség. Most Stéphanie és Laurent a legtehetségesebb párizsi kollégáikkal idézik fel a francia operett, sanzon és filmzene felejthetetlen világát. Képzeletben a nézők végigjárhatják velük a Champs-Élysées-t Yves Montand-nal, a Montmartre-ot pedig Edith Piaffal és Charles Aznavourral. Nosztalgiázhatnak a Cherbourgi esernyők és a Házibuli felejthetetlen dallamaival, meghallgathatják a híres francia musicalek, a Rómeó és Júlia, a Párizsi Notre-Dame és a Nyomorultak megindító számait. Természetesen az olyan világhírű előadók, mint Céline Dion és Lara Fabian számai sem maradhatnak ki a műsorból. Az esten fellép Chiara Di Bari, olasz szármázású musicalszínésznő, aki többek között a Notre-Dame de Paris-ban Esmeraldát játszotta az olasz és a francia feldolgozásokban. Érkezik Yoann Launay. Őt 2015-ben a francia The Voice-ban fedezte fel a nagyközönség. A döntőig jutott, azóta sok színdarabban, musicalben szerepel. A hivatalos Disney-előadásban, az Oroszlánkirályban Pumbát alakította. Ismerősként köszönthetik a nézők Yannick Schlessert, Stéphanie öccsét, aki már szerepelt a fertőrákosi barlangszínházban a SingSingSing Masters Musical Show előadásaiban. Ő egy belga rockegyüttes énekese.

Az operett kedvelőinek az Egy csók és más semmi című előadás érkezik a Kecskeméti Katona József Színházból augusztus 27-én és 28-án Fertőrákosra.

A barlangszínházi szezonzáró hétvégén, szeptember 3-án Rúzsa Magdi ad nagyszabású zenekaros koncertet. Bizonyára nem véletlen, hogy erre az eseményre is elfogytak már a jegyek.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően a német nyelvű közönségnek a barlangszínházban idén Ábrahám Pál Bál a Savoyban című revüoperettjét tűzik műsorra a leghűségesebb város teátrumának művészeivel, Béres László rendezésében.

Forrás: soproniszinhaz.hu