Nosztalgikus hangulatot előidéző zenék és képek a kivetítőn, amelyek által a „boldog békeidők” egyszerű, hétköznapi életébe csöppenve érezhetjük magunkat. A nem túl bonyolult szituációra épülő művet Herczeg Ferenc nagyon ügyesen szerkeszti, bonyolítja a cselekményt és mindeközben emlékezetes karaktereket teremt. A mű központi kérdése: „Járt-e Cecile a Török utcában?”.

 A két világháború közötti irodalom, különösen a színházirodalom legfőbb, örökkön-örökké körbejárt, újra és újra elemzett, de sohasem megfejtett rejtélye volt az asszony... Az asszony megcsalta az ő hites urát. Gyakori helyzet, többféle végkifejlettel. Ártatlan-e vagy bűnös, ravasz vagy egyenes, igazat mond-e vagy hazudik, gyáva-e vagy bátor, hogyha hű, kihez hű, s ha hűtlen, kihez hűtlen. Herczeg nem nélkülözi a komikus jeleneteket sem, műve mégsem válik vígjátékká. Bár a darabban senki sem az akinek látszik, senki nem vallja be, ha hibázik - ez nem megengedett abban a fojtogató polgári légkörben, ahol a boldogság hiánya mindezek által ordít- mégis minden szereplő talpig mélységet és személyiséget kap. Ez az az iromány, ahol a macska-egér játék kibontakozásában nem tudjuk eldönteni, kinek az oldalára is álljunk.

A férfiszíveket megdobogtató asszony, Cecile szerepében Házi Anita, a hidrobiológus férjet Erdélyi Gábor, az okos gyámleányt Bocskai Virág, a „hűséges” házibarátot, Sándort Kántor Zoltán és a szánalmasan üres figurát, Trill bárót Móczár Bence eleveníti meg.

És hogy mindez hogyan fűződik a kék rókához? Bemutató május 4-én 17 órakor a Zenthe Ferenc Színház YouTube csatornáján.

Forrás: zentheszinhaz.hu