A szabadság évada üzenetében, gondolatiságában, tematikájában követi az 1921. december 14-i helyi népszavazás 100. évfordulója előtti tisztelgést. István király, Széchenyi István, Tamási Áron nagyságát megidézve, a Rongyos Gárda tetteire, hőseire, a városnak és környékének sorsfordító napjaira emlékezve, Mrożek ma is érvényes világába bepillantva, valamint Ábrahám Pál halhatatlan slágereivel várja a társulat a közönséget. Mindemellett szeptemberben megtekinthető a Stabat Mater táncmű, amely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében készült. Részletek, letölthető műsorfüzet itt.

A soproni teátrum igazi közszolgálati, értékmutató műsorkínálattal csatlakozik a városi centenáriumi ünnepségekhez. A szabadság évada szellemiségében reagál arra, hogy a szabadság életünk különféle nézőpontjaiban – történelmünkben, hazánkban, szülőhelyünkön, személyes életünkben, kultúránkban, a demokráciában – mennyire fontos, megóvandó érték.

A szezonban látható Németh László Széchenyi című történelmi drámája a város első díszpolgáráról, ezt Csiszár Imre Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész állítja színpadra. Tamási Áron Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátéka a Zentai Magyar Kamaraszínházzal koprodukcióban kerül színre. A zenét a Kossuth-díjas Szarka Gyula szerezte. A rendező a Jászai-díjas Pataki András. Szintén ő állítja színpadra a Sík Sándor művéből készült tragédiát, az István királyt, amely a zentai, a komáromi színházakkal, valamint a Forrás Színházzal készül közösen. A kisszínpadon pedig Sławomir Mrożek Emigránsok című színjátékát kínálják, ez a csallóközi Csavar Színházzal együttműködésben jön létre. A soproni népszavazás 100. évfordulója alkalmából Somogyváry Gyula És mégis élünk című regényéből Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a Sopron Balett vezetője készít táncművet Szarka Gyula zenéjére. A szimfonikus művet a településen nagy múltra visszatekintő Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar játssza. Az évadot jövő tavasszal Ábrahám Pál – Alfred Grünwald – Fritz Löhner-Beda Bál a Savoyban című revüoperettje zárja Béres László rendezésében. Ez az előadás a mostani nyári szezonban júliusban, augusztusban és szeptemberben német nyelven a fertőrákosi barlangszínházban tekinthető meg. 

A műsorfüzet és teljes kínálat ezen a linken letölthető.

Az előadások közül négy már elkészült, ezekről részleteket, beszámolókat, érdekességeket honlapunkon itt olvashatnak.

Forrás: soproniszinhaz.hu