2021. aug. 5., csütörtök

Az ormánsági összművészeti eseménysorozaton a leghűségesebb város teátrumának színészeinek, alkotóinak több produkciója látható. Molnár Anikó, Papp Attila, Savanyu Gergely, Szőcs Erika, Marosszéki Tamás, Major Zsolt a színdarabokban, Szarka Gyula, Kisfaludy Zsófia, Domoszlai Sándor, Stéphanie Schlesser, Kósa Zsolt, Vastag Tamás, Varga Gábor és triója pedig zenés műsorokban, koncertekben lép színpadra.

Az újraindulás jegyében több újdonsággal, országos kovácstalálkozóval, roma folklór udvarral, 32 helyszínen 100 összművészeti programmal Baranya megye négy falujában, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben rendezik meg az ormánsági VI. Bőköz Fesztivált 2021 augusztus 26. és 29. között.

Színházi előadásként érkezik a fesztivál falvaiba a Kövek című tanjáték Molnár Anikó és Papp Attila előadásában, és ugyancsak az ő tolmácsolásukban látható a Silentio transeo, a XX. század elhallgatott irodalma pódiumest. A Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és Forrás Színház koprodukciójában többek között olyan szerzők műveiből hallhatnak részleteket, mint Hamvas Béla, Márai Sándor, Herczeg Ferenc, Fekete István, Sinka István, Szabó Dezső, Wass Albert, Utassy József. A 35 éves jubileumát ünneplő Forrás Színház e jeles alkalomra díszelőadásként Katona Imre, A zuhanás második pillanata című előadást készítette el, amit a fesztiválon is bemutatnak.

Kémesen az Ormánság nagyszínpadon szerepel a Tóth Vera Quartet, Kollman Gábor Quintetje Gájer Bálinttal, Szarka Gyula, a Mystery Gang, a francia musicalsztár, Stéphanie Schlesser és zenekara, a Grappa Jazz, a Flört zenekar, a Fajkusz Banda, a Pendelyes Táncegyüttes és a Varga Gábor Jazz Trió. A gyerekeket, családokat Boka Gábor produkciója várja.

szaporcai Hétöles-tó színpadon fesztiváltörténeti eseményként a szombati főnapon az ország egyik legnépszerűbb előadója, Rúzsa Magdolna koncertezik. Előző este pénteken Vastag Tamás My Way című műsorával érkezik a Stúdió 11 Ensemble együttessel és vendégeikkel. Ugyanezen a helyszínen fellép a Cinema Sense Trió, valamint a kökényi horvát nemzetiségi táncegyüttes.   

Tésenfán Pál Zsolti kultúrkertjében Horányi Juli és triója lép fel. Kósa Zsolt estjével Máté Péter előtt tiszteleg majd. Rudán Joe, a magyar rocklegenda akusztikus műsorral jön a fesztiválra. Szintén ezen a helyszínen látható mások mellett a Ziránó Bábszínház és a Belvárosi Betyárok csapata.

Drávacsehiben a Levendulaszárító színpadon a Harka Táncegyüttes tart műsort. Zenél a Hellokids, a HayDm Street és Tenkes zenekar. A musicalműfaj kedvelőinek Kisfaludy Zsófia és Domoszlai Sándor színművészek énekelnek népszerű slágereket.

A fesztivál alatt számtalan program várja négy településen az érdeklődőket. Könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, kirakodóvásár, lovasbemutató, helyiérték- és mesterségtárlat, templomi koncert szerepel az esemény gazdag kínálatában. Mindemellett természetesen a helyi gasztronómiai kínálattal is találkozhatnak a nézők. A fesztivál igazgatója Pataki András, a művészeti vezető Sipos Ferenc, a gyártásvezető Horváth Tamás.

Az VI. Bőköz Fesztivál fővédnöke Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és dr. Nagy István agrárminiszter. A védnökök: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos és Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője. Az örökös tiszteletbeli fővédnök Prof. dr. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató.

Forrás: soproniszinhaz.hu