2021. nov. 11., csütörtök

Megnyílt a hetedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) a baranyai városban csütörtökön. A fesztivál versenyprogramjában november 4. és 7. között hét előadást láthat a közönség sokszínű kísérőrendezvényekkel együtt. Ezek közül csütörtökön este már megtekinthették a nézők a Silentio transeo- A XX. század elhallgatott irodalma pódiumestet és a várakozáson felüli nyitottsággal, nagy tapssal fogadták a betiltott magyar írókról, költőkről szóló összeállítást.

Molnár Anikó és Papp Attila színművészek - akik részt vesznek a KASZT zsűrizésében - a Kövek című tanjátékot is előadják Komlón. Szerepel még az Együtt ülünk a világfa ágán című összeállítás is a fesztiválon. Ezzel a címmel verses, zenés kulturális műsort vittek hátrányos helyzetű gyerekeknek, nehéz sorsú cigány fiataloknak a Soproni Petőfi Színház művészei szerte az országba és a Vajdaságba az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati lehetőségének köszönhetően 2020 januárjában és februárban. Ötezeregyszáz kilométeres, egyedülálló turnéjuk Sopronból indult és a zárásként a leghűségesebb városba tértek vissza. Most folytatják útjukat. A zenészekből, színészekből áll csapat - Molnár Anikó, Papp Attila színművészek, Varga Gábor zongoraművész, Kónyai Flórián, hegedűművész - elsősorban felsősöknek és középiskolásoknak szóló műsorával gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben lépett fel. Mindemellett utaztak a produkcióval nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz. 

A KASZT keretében pénteken este fellép a soproni Varga Gábor Jazz Trió és látható az Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték díszelőadása a hétvégén. A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója köszönti a komlói színház-és hangversenyterem megnyitásának 39. évfordulóját vasárnap este. Tamási Áron művéhez a Kossuth-díjas Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója írt zenét. A soproni közönség december közepétől láthatja az előadást a leghűségesebb városban.