Komáromban a Jókai Színházban bérletes produkcióként látható októberben a Peer Gynt, még négyszer az elkövetkezendő napokban. Mindemellett az előadás fesztivál meghívással került a Szlovák Nemzeti Színház műsorába idén év elején. A világjárvány és lezárások miatt azonban csak most tudták lejátszani ott. A darabot színpadra állító stábot szerdán este felállva tapsolták meg a nézők, akik szlovák feliratozással követték nyomon a történetet. A standing ovation mellett a főszereplő Gál Tamás több pozitív visszajelzést is kapott a nézőktől, szakmai köröktől.

- Akadt olyan, aki Sopronban és Dunaszerdahelyen ott ült a nézőtéren, s most is eljött, mert annyira hatott rá a produkció. Még előttünk áll négy komáromi előadás, s azt mondhatom, szükség van az ilyen őszinte, mély gondolatokat, megkerülhetetlen kérdéseket hordozó darabok bemutatására, műsorra tűzésére, hiszen ez is a színház feladata. Nem könnyű mű a Peer Gynt, kihívásokat, téteket, megfejtendő utakat, létezési fundamentumokat hordoz alkotónak, közönségnek egyaránt. Néha akad, aki nehezebben boldogul a befogadással, megértéssel, más viszont lehengerlőnek, meghökkentőnek tartja, már háromszor megnézte. Az igényes pozsonyi közönség nagyon nyitottan, értően fogadott bennünket, így sikerült közös színházi élménnyé varázsolni ezt az estet. Még várhatóan decemberben Sopronban pótolunk egy elmaradt előadást, úgy tűnik, ezzel el is temetjük a darabot. Bennem azonban nem ér véget ez a történet, megmarad örökké. Ibsen gondolatstációi kísérnek a hétköznapokon. Olyanok, akár a példabeszédek. Peer Gynt szerepe életem, pályafutásom egyik fontos mérföldköve marad így - mondta Gál Tamás, Jászai-díjas színművész. 

Az előadása nagy utat járt be a 2019-es novemberi soproni bemutató óta. Idén tavasszal tévéjáték készült Ibsen művéből a tátrumban. A leghűségesebb városon kívül játszották Komáromban, Dunaszerdahelyen - ott felállva ünnepelték a nézők a stábot - részt vett a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválján, ahol az Aase anyót megformáló Horváth Zsuzsa a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést kapta meg, a Papot alakító Boráros Imre pedig életműdíjat vehetett át. A világjárvány többször megállította a darab utaztatását. Most október közepétől a Komáromi Jókai Színházban bérletes előadásként látható a drámai költemény. 

Pataki András, a soproni színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, az előadás Jászai-díjas rendezője örült annak, hogy az idei évad nyitásaként rangos meghívásként részt vehettek az Emigránsok előadással az Arany Oroszlán Nemzetközi Színházi Fesztiválon az ukrajnai Lvivben (más néven Lembergben), s ott felállva ünnepelte a közönség a stábot, most Pozsonyban pedig a Peer Gynt ért el ugyanilyen sikert. Úgy érzi, ezek a külföldi szereplések, a nézők jelzései visszaigazolják azokat a szakmai törekvéseket, amelyek jellemezték az elmúlt lassan tíz esztendőt a színházban.

A Peer Gynt a tervek szerint decemberben búcsúzik a soproni a közönségtől.


Amit az előadásról tudni lehet, nyilatkozatok, tartalom, értelmezést segítő ábra itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/upload/content/14/peer-gynt-diakoknak_w4wg.pdf


Fotógaléria az előadásról itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/galeria/83-peer-gynt.html
  

Riport az előadásról a Páholy című műsorunkban itt:

http://www.youtube.com/watch?v=1nbt61cvasY&t=384s