Szinte számunkra is megdöbbentő, hogy az elmúlt időszakban mi mindent vitt véghez Társulatunk. Amikor a lehetőségek engedték elkezdtük bepótolni évadunk bérletes előadásait, majd a szigorításokat követően elindult és több, mint 180 alkalmat élt meg „Maradj otthon, majd mi megyünk!” programsorozatunk, mely nem csak Veszprém-szerte, hanem a környező kistepülésekhez is elvitte a színház gyógyító, feltöltő erejét. Karácsonykor online adventi eseményekkel és Karácsonyfa díszítéssel, Különös Szilveszter körjáratunkkal, Anyák Napján és Gyermeknapon pedig kívánság műsorral és zenés kisbuszunkkal jártuk Veszprém városát. Húsvétkor a régi népi szokásokat megelevenítő vidám filmmel kedveskedtünk, március 15-én pedig, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére PETŐFIgyelő címmel készítettünk összeállítást korabeli versekkel, dalokkal; „Kitartó türelem…” új dalunk mellett. „Maradj az iskolában, majd mi megyünk!” programunkkal ünnepeltük közel 3000 veszprémi diákkal együtt A Magyar Kultúra Napját, mely során 10 veszprémi általános iskola udvarára, 18 színes, a magyar kultúrát megelevenítő műsorral érkeztünk. A biztonsági intézkedések betartása mellett volt lehetőségünk megrendezni hagyományos Nyílt Napunkat, Magyar Költészet Napi eseményünket és Bérletek Éjszakája estünket is, valamint június 11-13. között a IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált. Több alkalommal is Kulturszurival, Önök kérték! programunkkal és „Tapsolj csak nékem” Operettgálával köszöntük meg az egészségügyben, idősgondozásban dolgozóknak, a rendőröknek, katonáknak, mentősöknek a járvány alatt nyújtott alázatos, mindennapi munkájukat, valamint igyekeztünk kitartó erőt vinni az intézmények dolgozóinak ebben a nehéz helyzetben. Legifjabb nézőinket sem hagytuk színházi élmény nélkül, hiszen április vége-június eleje között összesen 35 intézménybe, közel 3000 ifjú bérletesünknek vittük el „Maradj az óvodában, iskolában, majd mi megyünk!” programunkon belül Kukamese zenés mesejátékunkat. A járványhelyzet alatt Társulatunk dolgozói számos egészségügyi intézményben – munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében - segítették az egészségügyben és idősgondozásban dolgozók munkáját. Május 9-e óta pedig - nagy örömünkre - ismét kitártuk kapuinkat nézőink előtt, és elkezdtük bérletpótló előadásainkat. „Köszönöm mindenkinek a helytállást! Egy olyan dolog részesei lehetünk, amely évtizedek óta létezik és bármi történjék is a világban, színház mindig lesz! Vigyázzunk a kultúra templomára, vigyázzunk Társulatunkra!” - tette hozzá Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál.

A Veszprémi Petőfi Színház nyáron is lüktet, megannyi élménnyel kedveskedik gyermek-, ifjú- és felnőtt nézőinek, a színházkedvelőknek, hisz bérletpótló előadásaink mellett számos bérletszünetes előadással várjuk közönségünket, valamint július 16-18. között megrendezésre kerül a nagy érdeklődésnek örvendő IV. „Lélektől lélekig…” Érzékenyítő Fesztiválunk. Június végén kezdetét vették, veszik SzínHázVilág napközis és Carpe Diem! bentlakásos táboraink is, melyek idén két-két turnusban várják a kíváncsi, művészlelkű, kalandvágyó gyermekeket, fiatalokat. Emellett Balatonalmádiban a Magtár Kultúrtár-ház és Kolostor épületegyüttesében élénk nyári programmal várjuk a színházat, zenét, képzőművészetet szerető közönségét.

„Rendhagyó évet zárunk és kezdünk egyszerre. Ez a világjárvány rányomta a bélyeget az élet minden területére, nem kímélve a kultúrát, színházakat sem. Ennek ellenére a Veszprémi Petőfi Színház ugyanazt a kimagasló teljesítményt, minőséget nyújtotta a pandémiás helyzet alatt is, amelyet már megszokhattunk tőlük! Hiszen hány alkalommal vitték ki a legkülönfélébb formában a színházat és közvetítették a szeretetet, a kultúrát, a kitartást egész Veszprémben. Hálásan köszönöm mindazt, amit tettek Veszprém városáért!” - szólt a Társulathoz, Brányi Mária alpolgármester asszony.

Társulati ülésünkön tiszteletét tette Nagy Károly apátkanonok is, aki azt mondta: „Ez legyen a hála ünnepe! Hiszen olyan esztendőt zárunk, amikor a sok negatívumból a pozitívumot hozta ki a Veszprémi Petőfi Színház; végig volt ereje, bátorsága, hite, energiája!”

Hagyományainkhoz híven most sem maradhatott el Medgyaszay-, Latinovits-, és Petőfi-díjunk átadása. Idén a Társulati tagok szavazata alapján a háttér szakmában dolgozók közül, Nádasy Gábor vehette át a Medgyaszay-díjat. Kiváló színészeink közül pedig Módri Györgyi színművészünk nyerte el a Latinovits-díjat, aki a járványhelyzetben nem csak, mint színész, hanem mint sofőr is helytállt, és segítette az egészségügyi dolgozók munkáját is. A Petőfi-díj az idén különlegesen nem egy személynek, hanem egy program csapatának, a „Maradj otthon, majd mi megyünk!” állandó fellépőinek került odaítélésre. A beérkezett nézői szavazatok többsége és indoklása egyértelműen a döntés helyességét tükrözték! „Bár minden évben kiosztásra kerül az Évad Nézője díj, idén azonban annak a 3000 embernek szeretnénk köszönetet mondani és átadni ezt a díjat, akik minden helyzetben velünk maradtak és rendíthetetlenül szeretnének továbbra is a Veszprémi Petőfi Színház bérletesei lenni. Hálásan köszönjük a kitartást, a támogatást! Minden helyzetben közösségben a közönséggel!” – „adta át” az utolsó díjat, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser. Örömünkre szolgál, hogy két új Örökös tagot is köszönhettünk ma, Dobos Ildikó színművésznő és Völgyesi Gyöngyi zenei vezető-korrepetitor személyében.

Ünnepélyes társulati ülésünket egy közös koccintással és finom ebéddel zártuk.

Ötletek, bátorság, iránymutatás, összetartás kellett ahhoz, hogy Színházunk a zárt kapuk ellenére is élő színházként működjön, hogy „felkerüljenek a polcra” az előadások, hogy legyen mivel várnunk nézőinket, hogy a bezárások alatt is tudjuk tartani közönségünkkel az élő kapcsolatot, és el tudjuk vinni nekik az ÉLŐ SZÍNHÁZAT, annak gyógyító, feltöltő erejét. Ahhoz, hogy mi is kitartsunk, azonban szükségünk volt nézőink szeretetére, támogatására.

Köszönjük a Veszprémi Petőfi Színház kitartó tagjainak az elmúlt időszakban tanúsított odaadást, megfeszített munkát, segítségnyújtást! Köszönjük a Veszprémi Petőfi Színház közönségének a támogatást, és hogy minden eseményen velünk tartottak!

A Veszprémi Petőfi Színház minden helyzetben közösségben a közönséggel!

Forrás: petofiszinhaz.hu