Ismerted korábban A tanítónő című művet?

Igen, én ezt már egyetem előtt is olvastam, amikor anyagot kerestem a felvételimhez, de akkorról erős élményem nincs róla. A történetre emlékeztem, mert később az egyetemen is tananyag volt Magyar dráma történelem és drámaelemzés órán. Ott viszonylag sokat foglalkoztunk vele, sokat elemeztük, majd vizsgatételként is szerepelt. Az egyetemen nagyon szerettem A tanítónőt, nagyon szép és nemes anyagnak tartottam már akkor is.

Amikor az Igazgató úr ezzel megkeresett egy pillanatig sem merült fel bennem egy fikarcnyi kérdés sem, hogy én ezt szeretném, vagy tudom-e csinálni, ugyanis színésznőként szinte mindenki vágyik erre a szerepre.

Mesélj, kérlek, milyen jellem, karakter a Tanítónő?

Ő egy nagyon szorgalmas lány, akinek nagyon fontos az édesanyja, aki szintén tanítónő. Nagy családos, hatan vannak testvérek, így már tíz éves kora óta segített neki a kisgyerekek körül otthon és a falusi iskolában egyaránt. Végtelen szorgalomról és kitartásról tanúskodik az, hogy elmegy Pestre tanulni, hogy képzett tanítónő lehessen, protekció nélkül akar elhelyezkedni és így kerül ebbe az Isten háta mögötti faluba.

Nagyon nyitott nő, csupa jót akar tenni, a hivatásának szeretne élni. Boldog attól, hogy a maga ura lehet és nőként saját hivatása, kenyérkereső munkája van. Ez a század elején nem volt feltétlenül egy megszokott dolog. Több szempontból is megelőzi a korát, hiszen nagyon olvasott, aminek köszönhetően felvilágosultabb is, mint a körülötte lévők.

Egyszerűen hisz abban, hogy van valami, amit mi nők is tudunk, és hogy a nő is ember akar lenni. A feminizmus ekkor kezdődött, de ő ebben a kis faluban a saját jelleméből fakadóan jön rá ezekre a dolgokra és próbál hű maradni magához, nem törik meg, az igazság hajtja végig.

Mi lehet közös benned és a Tanítónő jellemében?

Én is tudok nagyon szorgalmas lenni és nagyon sok mindent tettem már azért, hogy az legyek, aki most vagyok; hogy ott legyek, ahol most vagyok. Sokadjára vettek fel az egyetemre, így ebben is volt egy folyamatos munka, egy elszántság, hogy én szeretnék bekerülni, mert tanulni akarok. Az egyetem elvégzése után még úgy érzem tanulnom kell és ezt a darab főszereplője is így látja. Nagyon szeretnék még jobb ember, színész és alkotó lenni. Folyamatos, örök feladatunk tanulni és nyitottabbá válni, előítéletek nélkül élni. Ezeket az értékeket igyekszem fejleszteni és megszilárdítani magamban.

Hogyan, milyen módon szoktál készülni a szerepeidre? Van trükköd, technikád rá?

Nem szeretem megtanulni a szöveget a rendelkező próba előtt, hiába volt a kezemben most is jóval hamarabb a szövegkönyv. Az olvasópróbán találkozunk a szöveggel, a rendező elmondja a saját koncepcióját, vízióját a szereplőkről, de nagyon sok minden rendelkező próbán alakul ki, dől el.

Szeretek prekoncepció nélkül érkezni, itt megérteni és megtapasztalni, hogy a rendező milyen irányba szeretné elvinni a karakteremet, amikből már együtt tudunk építkezni. Így sokkal szabadabban áramlanak a gondolatok. A próbák mellett vezetés, ingázás közben szoktam sokat gondolkodni az emberen, akit megformálok majd, akit játszanom kell.

Rendelkező próba után szoktam azonnal megtanulni a szöveget. Nem tudok a szövegkönyvvel a kézben úgy próbálni, hogy az egy értékes valami legyen, attól kizökkenek, nekem muszáj tudnom a szöveget a további próbák során.

Általában könnyen tanulsz szöveget?

Hál’ istennek igen, jól tudok fókuszálni dolgokra. Ha eldöntöm, mire kell koncentrálnom, akkor viszonylag gyorsan és könnyen tudok szöveget tanulni. Persze, van olyan, amikor föllázad az ember agya és ott ülök fél órája 10 mondaton. Akkor azt el kell engedni és egy idő múlva újra megpróbálni.

Mi adja A tanítónő előadás aktualitását?

Ez szerintem mindig az előadás végeredményéből derül ki, hogy itt, nálunk mit fognak aktualitásnak érezni. A darabot rengeteg aspektusból ki tud emelkedni, és érvényessé, fontossá válni. Úgy gondolom az igazságérzet és hogy egy ember hű maradjon magához az mindenképpen egy örök érvényű dolog tud lenni. Nagyon sok minden megtalálható a műben, amelyek közül egyik sem lényegesebb bármelyik másiknál, hiszen mind egyformán fontos.

Forrás: petofiszinhaz.hu