2021. okt. 19., kedd

„Egy sor egészen eltérő karakterű darabban játszottam, minden szerep másféle energiákat megmozgató feladat volt. Én azt akartam, hogy másként játsszak Ödön von Horváthot, Csehovot, egy kortárs magyar mai figurát, másként vígjátékot és másként tragédiát” – mondja pályájáról Csikos Sándor.

A máig aktív színész pályafutása során volt Méla Jacques és Asztrov, Széchenyi és István király, az Oszlopos Simeon Kis Jánosa és A gyertyák csonkig égnek Konrádja. Dobogós azon magyar színészek között, akik a legtöbbször játszották a Tragédia Luciferjét (Csikos Sándor közel százharmincszor lépett fel a Madách teremtette alakban). Ő tanította színpadi beszédre többek között Eszenyi Enikőt, Tenki Rékát, Schell Juditot, Csuja Imrét, Szarvas Józsefet, Polgár Csabát. Ugyanez a pálya számokban: 55 év a színpadon, közel kétszáz szerep, három évtized tanítás, sok száz tanítvány.

Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész, színikritikus a következőképpen jellemzi Csikos Sándort „Nevezhetjük a színészsors kivételezettjének. Lett, lehetett belőle érték-azonosan magas színvonalon színész, előadóművész, tanár, azután rendező, teátrumi igazgató, s ha kellett volna, a színpad iránti tisztelete okán lett volna akár súgó is.”

Pályafutása során tagja volt az egri, miskolci, győri és nyíregyházi társulatoknak. A Csokonai Színház és Debrecen visszatérő állomás gazdag pályafutása során. A debreceni társulatnak 1993 óta tagja.

A Csokonai Színház kiadásában az idén jelent meg Csikos Sándor eddigi gazdag életútját bemutató kötet Csikos Sándor – Kulisszák nélkül címmel. A könyv – amely hozzáférhető lesz az ünnepi Kulisszák közönsége számára – felidézi a színháztörténetet, barátságokat, pályatársakat, társulatokat, fontos mondatokat. A könyvben úgy mondja el a maga életét, hogy közben másokról, a korról és színházról is beszél, abból a nézőpontból, ahogyan ő látja az életet.

Ünnepi Kulisszák Csikos Sándor 80. születésnapján

2021. október 28., csütörtök, 18 óra

Csokonai Irodalmi Labor, Szabó Magda Pódiumterem