A Nemzeti Tehetség Program támogatásával 950 ezer forintos összköltségvetésű, 60 órás program valósul meg, amelyen 10-14 év közötti fiatalok vesznek részt. A gyerekek megismerik a színházat, a színházi alkotófolyamatot, továbbá egy előadást is megtekintenek majd. A vissza nem térítendő támogatásból megszülető program megalapozza a színházi élmények értő befogadásához szükséges innovatív tudásrendszert, az értelmi és érzelmi intelligencia fejlődését.

 

Egy jó néhány évvel ezelőtti pályázat keretében született kapcsolat a színművész és az orgoványi iskola között, és amikor csak újból lehetőség adódik, Sirkó László örömmel veszi szárnyai alá a lelkes ’színészpalántákat’. Ahogy mondja, már családtagnak számít az orgoványi iskolában.

 

“Az a cél, hogy minél több gyerekkel ismertessük meg ezt a fajta tevékenységet, amit egyszerűen csak együtt játszásnak nevezünk” - kezdi a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja. “Megpróbálom az összes tudásom összeszedni és játékos formába öntve továbbadni nekik, természetesen a felvevőképességükhöz mérten. Igyekszünk aztán a magunk ötleteit egybegyúrva eredeti és színes produkciót elkészíteni. A szeretet és az ő figyelmük az én díjam, a végeredmény pedig mindannyiunk díja lesz.”

Az iskola részéről Gajdácsi Anikó pedagógus, igazgatóhelyettes az összekötő a projektben, aki rendezőasszisztensként vesz részt a munkafolyamatban. Segít a gyerekeknek a szövegtanulásban, a történet értelmezésében, illetve a jelmezek és a díszletek elkészítésében.

 

Erre a félévre a Lúdas Matyit választotta Sirkó László, méghozzá Fazekas Mihály régies nyelvezettel megírt története szolgáltatja az alapot, amin a színművész nem tervez változtatni.

“Ez egy igazán fiús darab, biztos vagyok benne, hogy nagyon élvezni fogják a gyerekek Matyi, Döbrögi úr vagy épp a katonák szerepeit. A régies nyelvezet meglehetősen nehéz, még nekünk, felnőtteknek is nagyon oda kell figyelnünk, hogy értsük minden egyes szavát. Egyik előadásunknak sem volt még ennyire bonyolult szövegkönyve, biztosan sokat kell majd gyakorolnunk együtt, hogy magabiztosan elsajátítsák” - emeli ki a pedagógus.

 

A korábbi években az elkészült előadásokat - a tehetségműhely zárásaként - a helyi művelődési házban mutatták be. Bíznak benne, hogy a vírushelyzet ezt idén is lehetővé teszi majd.

A programot támogatta: Miniszterelnökség – Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter; Nemzeti Tehetség Program

 

Fotók: ifj. Háry Péter

Sárdi Barbara

Forrás:

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház