2021. jún. 3., csütörtök

A felolvasásokra a három nap mindegyikén 19.00 és 21.30 között kerül sor a belváros 9, irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, hangulatos pontján: a B24 Galéria udvarán, a Régi városháza udvarán, a DEMKI Belvárosi Alkotóműhely udvarán, a Gambrinus közben, a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó teraszán, a Kálvin téren, a Sesztina udvarban, a Déri téren és az egykori Verestoronynál (Üvegpiramis). Minden helyszínen egy-egy szerző művének egy részlete hangzik el félóránként. A felolvasások párhuzamosan zajlanak, az utolsó ciklus 21 órakor indul. Az egyes helyszínek a különböző napokon különböző országok irodalmából adnak ízelítőt, így az Irodalom Éjszakája különlegességeként mindenki maga állíthatja össze a saját irodalmi barangolásának útvonalát mindhárom estére. Ehhez a szervezők nyomtatott térképet (és online programfüzetet) adnak segítségül. A felolvasásokon a részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. Eső esetén a zárt térben kijelölt helyszíneken a felolvasások csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

​„Ami a világjárványt illeti, úgy tűnik, már látszik a villogó neonfelirat, megtaláltuk a vészkijáratot. De az életünkből egyetlen vakcina sem menekít ki, és akkor sem szabadulunk, ha nem veszünk tudomást a vészről. Valami ilyesmi volt számomra a tanulság az idei Irodalom Éjszakája szövegeit olvasva, amelyek többnyire nem friss szövegek, nem a ránk szakadt válság szülte őket” – összegez Nagy Gabriella író, szerkesztő, az Irodalom Éjszakája kurátora.

„Az Irodalom Éjszakája a kultúrát ünnepli, az irodalmunkat, mint életünk alapvető részét, valamint a fordítás, mint a kultúrák közötti kapocs jelentőségét hangsúlyozza.”
A kulturális sokszínűség és az irodalmi gazdagság élvezetét kívánja a magyar közönségnek Javier Valdivielso, a EUNIC Hungary elnöke, a Cervantes Intézet igazgatója.

„A szövegek hősei többnyire menekülőutat keresnek egy jó barátban, a szerelemben, a fantázia világában, vagy különböző szenvedélyek gyakorlásában. Társulatunk nagyszerű színészeinek köszönhetően mélyet szippanthatunk a nagyvilág kortárs irodalmának tágas, dús levegőjéből”. Ezzel a gondolattal ajánlja Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a debreceniek figyelmébe a 2021-es Irodalom Éjszakáját.

„A szó művészete nem csak a könyvben él, gyakran megszólal élő szóval is, és ez leginkább közösségben történik meg. Erre remek példa Debrecenben az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Irodalom Éjszakája, egy kivételes lehetőség arra, hogy a belvárosban együtt élvezhessük más népek, más kultúrák irodalmát, hogy egymással és a nagyvilággal találkozzunk” – ajánlja a programot Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere.

A rendezvény az EUNIC Hungary kezdeményezésére jött létre. Fő partnere Debrecenben a Csokonai Színház, helyi főtámogatója Debrecen Város Önkormányzata, védnöke Puskás István kulturális alpolgármester. További támogató a Debreceni Német Kulturális Fórum.  

Felolvasó színészek: Bakota Árpád, Csikos Sándor, Dánielfy Zsolt, Edelényi Vivien, Garay Nagy Tamás, Gelányi Bence, Hajdu Imelda, Herczeg Tamás, Horváth Julianna, Kránicz Richárd, Kubik Anna, Lehőcz Zsuzsa, Majzik Edit, Mercs János, Mészáros Ibolya, Papp István, Pálóczi Bence, Ráckevei Anna, Rózsa László, Takács Dániel, Tolnai Hella, Újhelyi Kinga, Varga Klári, Vékony Anna, Vranyecz Artúr és Wessely Zsófia.

Országok és szerzők: Ausztria – Thomas Bernhard; Belgium (Flandria) – Jeroen Olyslaegers; Belgium (Vallónia-Brüsszel) – Antoine Wauters; Bulgária – Ina Valcsanova; Csehország – Petra Hůlová; Észtország – Maarja Kangro; Finnország – Sofi Oksanen; Franciaország – Amin Maalouf; Hollandia – Arnon Grunberg; Izrael – Meir Shalev; Japán – Genki Kawamura ; Lengyelország – Andrzej Stasiuk; Litvánia – Daina Opolskaitė; Magyarország – Száraz Miklós György; Nagy-Britannia – Ali Smith; Németország – Ulrich Alexander Boschwitz; Norvégia – Lars Saabye Christensen; Olaszország – Marco Balzano; Portugália – Gonçalo M. Tavares; Románia – Bogdan Suceavă;  Spanyolország – Juan Marsé; Svájc – Demian Lienhard; Szlovákia – Peter Balko; Szlovénia – Drago Jančar; Törökország – Buket Uzener.  

A budapesti közönség június 23-a és 25-e között 7. kerületi helyszíneken az Orlai Produkció, a Gólem Színház és az Egyéjszakás Kaland alkalmi formáció színművészeinek előadásában hallgathatja meg az idei Irodalom Éjszakája kínálatában szereplő műveket.

További részletes információk

Csokonai Színház honlap

Forrás: csokonaiszinhaz.hu