A járványhelyzet miatt sajnos igen kevés alkalma adódott a miskolci színház művészeinek, hogy közönség előtt játsszák a Vadkacsa című előadást, melyből Rusznyák Gábor készített színpadi átiratot Ibsen színműve, valamint Simone Stone „The daughter” című filmforgatókönyve alapján és a színészek ötleteinek felhasználásával. Ibsen színműve mai történetként köszön vissza Rusznyák Gábor rendezésében. – Ebben a történetben valahol mindenki egy vergődő vadkacsa, akinek meglőtték a szárnyát. Van, aki tud erről, van, aki még nem, de mindenki hordoz olyan fájdalmat magában, ami miatt nem tud kiszabadulni a ketrecéből – mondja a rendező.

És hogy hogyan kerülhetjük el ezt a vergődést? A rendező szerint a dolgok kibeszélésével, úgy, hogy a lehető legtöbb oldalról megvizsgáljuk azokat. – Úgy érzékelem, hogy az emberek közötti beszéd, 80-90%-ban pusztán információcsere és fecsegés. Az előadásban el is hangzik, hogy „A csend az egyetlen értelmes kommunikáció két ember között, minden más csak zaj.” A családokban is teljesen felszínessé vált a kommunikáció, de ha ugyanezt társadalmi szinten nézzük, ott is azt tapasztaljuk, hogy szintén számtalan fontos téma és probléma kibeszéletlen – részletezi a rendező.

Fandl Ferenc színművész szerint jó színdarab az, amelyben minden alaknak igazi sorsa van.
– Ebben az előadásban tizenegy sorsot ismerünk meg, tizenegy ember története találkozik bizonyos pillanatokban. Tizenegy sors metszéspontjai alakulnak jelenetekké: ezeket látjuk viszont a színpadon. A néző pedig úgy érezheti, hogy bármelyik pillanatban bármerre kanyarodhat a történet. Remélem, hogy kíváncsiak lesznek ezekre az emberekre, az ő sorsukra, mert én úgy érzem, hogy itt egy nagyon erős anyag született – ajánlja az előadást a színművész.

Március 4-én 19:00 órától az online.mnsz.hu oldalon láthatják a Vadkacsa című előadást a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek előadásában.

Jegyeket és támogatói jegyeket itt válthatnak.

A szövegkönyvet Ibsen azonos című műve (fordította: Kunos László), Simone Stone "The daughter" című filmforgatókönyve és a színészek ötleteinek felhasználásával írta és rendezte: Rusznyák Gábor.

Játsszák:
Fandl Ferenc, Harsányi Attila Jászai-díjas, Mészöly Anna, Szirbik Bernadett, Gáspár Tibor Jászai-díjas, Érdemes művész, Szegedi Dezső Jászai-díjas, Nádasy Erika, Salat Lehel, Farkas Sándor, Kerekes Valéria és Péva Ibolya.

Fotó: Gálos Mihály Samu

Forrás: mnsz.hu